Det är jag som kallar brödet så, och det finns en anledning. Receptet förekom i en kvällstidning under valrörelsen 1994. Alf Svensson intervjuades om sitt hemliv, och bakade och bjöd på detta bröd.
Ingredienser
1,5 dl rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl vetekli
1 msk olja
1,5 tsk salt
4 dl kokhett vatten
50 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
13 dl vetemjöl
Instruktioner
- Skålla rågmjöl, linfrön, vetekli, olja och salt med 4 dl kokhett vatten.
Låt stå 1 timme.
Rör ner 50 g jäst upplöst i 3,5 dl ljummet vatten. Blanda ner ca 11 dl vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa i bunken 3 timmar.
- Baka ut degen i ca 2 dl vetemjöl, knåda rejält!
Forma till ett stort bröd, eller två limpor.
Jäs 30 minuter.
- Grädda brödet ca 40 minuter i 225 grader.
Kommentarer (1)
Ett av de bästa bröden jag bakat faktiskt, tar lite tid men blir saftigt och mycket gott!