En klassiker som alltid försvarar sin plats bland kaffekakor. Inget bakpulver eller annat jäsmedel i smeten gör att kakan blir ganska kompakt. Generöst med grovskuren mandel över ytan ger kakan dess speciella karaktär.
Ingredienser
125 g smör eller margarin
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
Smör eller margarin till formen
Skorpmjöl till formen
Ca 25 g grovt strimlade, oskalade sötmandlar
Instruktioner
- Smält matfettet och låt det svalna lite. Vispa upp äggen, tillsätt sockret och vispa smeten lätt pösig. Rör ner det smälta matfettet och sist mjölet - vispa inte men blanda väl.
- Smörj en 1½-liters form med matfett och bröa den med skorpmjöl. Häll smeten i formen, strö över den strimlade mandeln. Grädda kakan i 175 grader, 40-50 minuter.
- Låt kakan svalna ca 5 minuter i formen. Stjälp upp den och vänd den så att mandelytan kommer uppåt.
- Skär kakan som en tårta vid serveringen.
Kommentarer (0)