Kerstinkaka

Serverar: 1 portioner

En klassiker som alltid försvarar sin plats bland kaffekakor. Inget bakpulver eller annat jäsmedel i smeten gör att kakan blir ganska kompakt. Generöst med grovskuren mandel över ytan ger kakan dess speciella karaktär.

Ingredienser

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • Smör eller margarin till formen
  • Skorpmjöl till formen
  • Ca 25 g grovt strimlade, oskalade sötmandlar
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet och låt det svalna lite. Vispa upp äggen, tillsätt sockret och vispa smeten lätt pösig. Rör ner det smälta matfettet och sist mjölet - vispa inte men blanda väl.
    2. Smörj en 1½-liters form med matfett och bröa den med skorpmjöl. Häll smeten i formen, strö över den strimlade mandeln. Grädda kakan i 175 grader, 40-50 minuter.
    3. Låt kakan svalna ca 5 minuter i formen. Stjälp upp den och vänd den så att mandelytan kommer uppåt.
    4. Skär kakan som en tårta vid serveringen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben