Khoresh-e ghjime bademjan

Serverar: 4 portioner

Persisk Auberginegryta Denna gryta kan förberedas i god tid och sedan bara värmas upp före servering. Serveras med ris, pasta eller kokt potatis och garneras med pommes strips.

Ingredienser

  • 1 dl matolja
  • 2 st hackade gula lökar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 400 g benfritt lamm eller nötkött
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 50 g torkade gula linser
  • 1 dl matolja
  • 2 dl vatten
  • 1 st lime
  • 1 st aubergine
  • 1 krm cayennepeppar, ev
  • Instruktioner

    1. Värm stekgrytan och häll i olja. Häll i hackad gul lök och låt den fräsa tills den blir mjuk och genomskinlig. Låt gurkmeja steka med löken. Skär köttet i tärningar och tillsätt dem i grytan, låt dem steka med i 5-6 minuter och rör om.
    2. Tillsätt tomatpuréen, salt och peppar. Rör om. häll på vatten så det täcker köttet. Låt allt koka på svag värme i 2 timmar. Rensa de torkade gula linserna och skölj dem i kallt vatten. låt dem torka. Häll matolja i en liten kastrull, tillsätt linserna och låt dem fräsa snabbt i 2-3 minuter, tills de inte längre fastnar vid varandra. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka i 20 minuter, tills linserna blivit mjuka. De ska inte förlora sin form. Smaka av. Sila bort vattnet.
    3. Ca 10 minuter innan köttgrytan har kokat färdigt tillsätter man linserna och en limefrukt i bitar.
    4. Skala en aubergine, skölj den i kallt vatten och låt den torka. Skär den i skivor och salta lätt. Häll ganska mycket olja i en stekpanna och hetta upp den. När olja tystnat är den het. OBS: tillsätt ingen vätska till oljan.
    5. Stek aubergineskivorna tills de flyter på oljan, de släpper då oljan ifrån sig. Låt dem rinna av på ett hushållspapper.
    6. Blanda ner aubergineskivornai grytan vid serveringen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben