Kladdkaksmarängsviss

Serverar: 10 portioner

Glass, maränger, jordgubbar. Och kladdkaka! Den mest populära desserten i alla kategorier. Förvara överblivna maränger i en lufttät burk i rumstemperatur.

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 1½ liter äkta vaniljglass
  • 2 liter jordgubbar
  • Kladdkaka
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g smält smör
  • 4 msk kakao
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • Maränger
  • 2 äggvitor
  • 1 1/4 dl socker
  • ½ tsk ättikssprit, 12%
  • Instruktioner

    1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
    2. Rör ihop ägg och socker. Rör i det smälta smöret och tillsätt de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Kakan ska vara kladdig och nästan inte klar i mitten. Låt kallna.
    3. Maränger: Sänk ugnsvärmen till 100 grader.
    4. Vispa ihop äggvitor, socker och ättikssprit i en rostfri skål. Sätt skålen över ett varmt vattenbad och fortsätt vispa tills smeten är 55-60 grader. Ta skålen från värmen och fortsätt vispa marängen tills den är kall. Fyll genast marängen i en spritspåse med fin stjärntyll och spritsa 40 maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. När marängerna släpper från bakplåtspapperet och är torra i botten så är de färdiga. Låt marängerna svalna.
    5. Vispa grädden fluffig. Skär upp kladdkakan i tärningstora bitar. Fyll serveringsskålar med glass, jordgubbar, grädde, maränger och kladdkaka.
    6. Servera och njuut!

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben