Egenkomponerat recept på en rätt,som vi åt många gånger under vår övervintring på Cypern.
Ingredienser
1 kg lammstek
2 dl vitt vin
2 msk olivolja
Saft av 1 citron
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe oregano
4 kvistar rosmarin
2 tsk spiskummin
1 tsk svartpeppar
salt
Vetemjöl
1 dl grädde
Instruktioner
- Blanda vin, olivolja, citronsaft, pressad vitlök, örter, kryddor och salt. Lägg lammsteken i en plastpåse och häll på marinaden. Slut till plastpåsen och låt allt ligga i kylen under natten. Vänd några gånger.
- Blötlägg en lergryta i kallt vatten i minst 30 minuter. Lägg i lammsteken, den klyftade löken och marinaden och ställ in i ugnen i 80 gr. i ca 8 timmar.
- Ta upp steken och skär i rejäla skivor. Sila skyn. Red med mjöl och blanda i grädde. Koka upp. Krydda vid behov.
- Servera med kokt potatis, tzatziki, skivad rödlök, tomater, oliver och fetaost
Kommentarer (2)
Detta lät spännande! Måste jag prova, gillar att laga mat i lergryta! /Berit
Hej - jag har lagat ditt recept och kan bara säga - SUPERGOTT! Jag älskar min lergryta och är glad för varje nytt recept. Jag ska pröva detta med nötkött också, tror nog det kan bli lika bra. Hälsningar Walla