Serverar: 80-100 portioner
En god variant på knäck som gör att man slipper det sedvanliga kladdet med pappersformar.
Ingredienser
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 dl ljus sirap
50 g smör
2 dl hackad sötmandel
1 tsk kakao
3 tsk florsocker
Instruktioner
- Koka grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull i ca 40 minuter på ganska stark värme. Rör massan då och då men inte för ofta då den kan bli sockrig.
- Gör kulprov och när massan klarar kulprovet tillfredställande häll då i hackad sötmandel och bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna eller bakplåt.
- Låt smeten svalna till hanterbar temeratur. Forma därefter smeten till en eller flera långa rullar/stavar. Klipp/skär rullarna/stavana i önskad karamellstorlek och låt dem svalna helt på bakplåtspapper. Blanda cacao och florsocker i en fryspåse och lägg i de avsvalnade karamellerna. Skaka om så att alla karamellerna är täckta med blandningen. Sila av överflödigt cacaosocker och förpacka karamellerna i burk på svalt ställe.
- Kulprov
Man häller ett par droppar smet i ett glas kallt vatten och man kan då avgöra hur hård massan blir när den kallnat. Gör gärna fler kulprov för att prova dig fram till rätt konsistens.
Kommentarer (0)