Knäppelkakor

Smarriga äppelkakor i muffinsformar!

Ingredienser

  • 1 syrligt äpple, 2 dl tärnat
  • 3 msk smör
  • 1 litet eller medelstort ägg
  • 3/4 dl socker
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 3/4 dl vetemjöl, 100 g
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 3/4 tsk vaniljsocker
  • Mandelknäck
  • 3 msk smör
  • 3 msk sirap
  • 1 påse mandelspån, 35 g
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Ställ ut 10 dubbla muffinsformar på en plåt - dubbla för formens skull. Skala och skär äpplena i mycket små tärningar. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner smält smör, grädde, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och slutligen äppeltärningarna. Klicka ut smeten i formarna och grädda kakorna mitt i ugnen 15 minuter.
    2. Blanda mandelknäcken i en kastrull och koka den ca 3 minuter till simmig konsistens och tills den börjar få en liten aning färg. Fördela mandelknäcken generöst över kakorna och "gratinera" dem i 250 grader varm ugn 3-5 minuter tills knäcken lagt sig fint över kakorna och ev. fått en aning färg. Servera kakorna ljumma med kall vispad grädde eller med mjuknad vaniljglass.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben