Fraglité betyder sprödhet på franska. Här syftar ordet på de lätta, frasiga tårtbottnarna av maräng. Gör du kakan dagen före blir bottnarna lite mjuka, men kakan är absout inte mindre god för det.
Ingredienser
75 g mandelmassa
2 msk mjölk
4 äggvitor
2½ dl socker
Körsbärskräm
2 blad gelatin
3 dl tjock grädde
2 dl körsbärssylt
½ dl körsbärslikör
Garnering
Florsocker
Smält blockchoklad
Färska körsbär eller maraschinokörsbär
Instruktioner
- Riv mandelmassan och rör den slät med mjölken.
- Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ner sockret lite i taget och fortsätt att vispa några minuter. Blanda ner hälften av äggvitan i mandelmassan. Rör om och tillsätt andra hälften.
- Smörj och mjöla ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Rita två cirklar i mjölet, ca 25 cm i diameter. Bred ut smeten i ringarna och grädda i 175 grader tills bottnarna fått färg och är torra.
- Sikta florsocker över ett nytt bakplåtspapper. Vänd upp och ner på mandelbottnarna så att översidan kommer mot florsockret. Dra av det första pappret.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Krama ur dem och smält dem över svag värme.
- Vispa grädden till skum, blanda ner sylt och likör och tillsätt gelatinet i en tunn stråle under omrörning.
- Bred krämen över den ena bottnen. Täck med den andra bottnen och sikta över florsocker. Ringla över lite smält blockchoklad och ställ tårtan kallt.
Kommentarer (0)