Köttbullsgratäng

Serverar: 6 portioner

Detta är en enkel gratäng med pasta och köttbullar.

Ingredienser

  • Köttbullar
  • 400 g nötfärs
  • 1 - 2 msk ströbröd
  • 2 - 3 msk vatten
  • 3 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad basilika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • Bechamelsås
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • Dessutom
  • 250 g pasta
  • Margarin till formen
  • 3 - 4 dl riven, lagrad ost
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Sätt gallret på högsta falsen. Smörj en ugnsfast form med matfett.
    2. Koka pastan "al dente". Låt pastan rinna av och ställ åt sidan. Låt ströbrödet svälla i 2-3 msk vatten.
    3. Skala och hacka salladslök och vitlök fint. Blanda färs, ströbröd, salladslök, vitlök, basilika, salt och peppar. Späd med 1 dl kallt vatten till en smidig färs. Forma 36 köttbullar. Stek köttbullarna i en medelvarm stekpanna.
    4. Bechamelsås: Smält matfettet i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det fräsa, utan att brynas, under omrörning. Vispa gradvis ner mjölken. Smaka av med salt. Låt såsen sjuda upp under omrörning.
    5. Blanda pasta och sås. Häll blandningen i formen. Fördela köttbullarna ovanpå. Strö över osten. Gratinera ca 20 minuter i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben