Köttfärs och potatisgratäng med lök, tomat, morot och persilja

Serverar: 6 portioner

Mycket god gratäng du snor ihop ganska snabbt! Allt i en form gör det så mycket lättare!

Ingredienser

  • 1-2 gula lökar
  • 1 dl kokhett vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 kg blandfärs
  • 1 dl klippt persilja
  • 20-25 potatisar
  • 2 morötter
  • 3 tomater
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 3 dl grädde av valfri sort
  • 2-3 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Blanda det heta vattnet med buljongtärningen. Skala och hacka löken. Blanda buljong, mjölk, lök, köttfärs och persilja. Krydda med salt och peppar efter smak. Ställ in blandningen i kyl.
    2. Skala och skiva potatis och morötter. Skiva tomaterna och dela sedan skivorna på mitten.
    3. Lägg knappt 1/3 av potatisen, hälften av morotsskivorna och hälften av tomatskivorna i botten på en form. Strö över salt. Bred hälften av köttfärsröran ovanpå.
    4. Gör ett likadant lager ovanpå och sedan överst resten av potatisen.
    5. Häll över grädden.
    6. I ugn ca 55 min 175-200 varmluft. Strö över osten och sedan i ugn igen tills den fått lagom färg.
    7. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    aip 17 augusti 2009

    Det blir kul att testa denna gratäng, du har ju tidigare komponerat en riktig hit! /Pia

    sivan52 3 september 2009

    Har precis ätit din köttfärs och potatisgratäng. Den var kanongod. Jag tog nog en för trång form så det sippra över formen, hade inne den ca 1 timma och 15 min. Det var nog för trångt så därför tog det längre tid. Tyvärr så skar det sig. Jag vet inte om det beror på grädden i kombination med lök som gör det. Men smaken var så god så det gjorde inget. Hade en lactosfri grädde, matlagningsgrädde inte så fet om det kan ha varit detta som gjorde det. Jag ger dig en 5 för detta. tack för receptet. kram Siv

    Annica1969 7 april 2010

    Vi har lagat din gratäng och den blev supergod! Vi använde mager matlagningsgrädde och mager ost och resultatet blev jättebra! Lätt att göra denna festliga rätt också. Tackar!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben