Kolache

Serverar: 40 portioner

Tid: 1 timme

En halvsöt efterrätt från Östeuropa! Är väldigt populär i delar av USA, men jag hade aldrig hört talas om den i Sverige innan jag snubblade över receptet!

Ingredienser

  • 400 g naturell Philadelphiaost
  • 400 g osaltat smör (rumstempererat)
  • 7½ dl vetemjöl
  • 400 g hackade valnötter
  • 1 litet ägg
  • 1 dl honung
  • 300 g kakfyllning
  • 1 äggvita (för pensling)
  • 50 g florsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda Philadelphiaost och smör i en stor skål och se till att de är ordentligt blandade. Det är lättast att använda händerna, men det går också bra med en träslev.
    2. Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget. När degen blir fast, lägg den på bänken och knåda in mjöl tills den är slät och inte längre klibbar. Fortsätt sedan knåda degen i ca 5 minuter.
    3. Värm ugnen till 175°C. Hacka valnötterna fint i en matberedare (eller mortel). Rör i ägget och honungen.
    4. Kavla ut degen ungefär en halv centimeter tjock på en välmjölad yta. Skär degen i bitar, ca 8x8 cm stora. Lägg en tesked fyllning i mitten av varje ruta – valnötsröran på några, och kakfyllningen på resten. Vik sedan upp hörnen och tryck ihop till små knyten. Vill man kan man också forma dem som trianglar eller cirklar.
    5. Placera knytena på bakplåtspapper med ett par centimeters mellanrum. Pensla på med äggvita.
    6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller tills de har fått lite färg. När de har svalnat, pudra över med florsocker.
    7. TIPS: vill man byta ut fyllningen kan man alltid prova med någon god sylt - hallonsylt fungerar ju till det mesta! ;)

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben