Förföriska läckra små bakverk som ser avancerade ut. I själva verket är de enkla att göra, en långpanna med kolaglasyr som skärs i trianglar och garneras.
Ingredienser
Bottnar
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Kolaglasyr
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
2 dl florsocker
1 msk ljus sirap
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk mald ingefära
Garnering
1 ask physalis frukt
Instruktioner
- Börja med bottnarna: Sätt ugnen på 250 grader. Klä en liten långpanna, 20x30 cm, med bakplåtspapper. Smörj bakplåtspappret lätt.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
- Rör ner mjölblandningen i äggvispet. Rör om väl. Häll smeten i långpannan. Bred ut den.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 7 minuter.
- Gör glasyren: Blanda grädde, mjölk, florsocker, sirap och kakao i en kastrull.
- Koka blandningen tills den tjocknar.Prova om glasyren är klar genom att hälla några droppar kolasmet i kallt vatten. Glasyren är färdig när dropparna kan rullas till en boll.
- Blanda ner vaniljsocker och ingefära i kolasmeten. Låt kolaglasyren svalna något innan den hälls över kakan. Bred ut den till ett jämnt lager som täcker hela kakan. Låt ytan stelna något.
- Skär kakan i trekanter. Skiva physalisen. Garnera med skivad physalisen. Man kan variera garneringen med guldströssel eller annan frukt.
Kommentarer (1)
Hade nog tänkt mig att kakan skulle smaka mer kola som kolasås och inte kola som "hemgjord kola". Smörade formen och strödde med kokos.