Konjaksbollar

Serverar: 12 portioner

De här goda läckerbitarna med smak av konjak och aprikos är en enastående kombination av kaka och konfekt.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 msk konjak
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • Garnering
  • 50 g sötmandel (knappt 1 dl)
  • 150 g mörk choklad
  • 2 msk matolja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda potatismjöl med kakao och bakpulver. Tillsätt det i äggvispet.
    2. Klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i pannan. Grädda kakan mitt i ugnen, ca 5 minuter.
    3. Lägg smörpapper på ett galler. Sockra papperet och stjälp sedan upp kakan på det. Dra bort bakplåtspapperet och låt kakan kallna.
    4. Finfördela kakan i en matberedare. Tillsätt matfettet skuret i mindre bitar. Smaka av med konjak och marmelad.
    5. Rulla 12 bollar av smeten. Lägg bollarna på ett fat. Låt dem stå i kylen medan garneringen förbereds.
    6. Gör garneringen. Skålla, skala och strimla sötmandeln. Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg bitarna i en djup tallrik. Tillsätt oljan.
    7. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Blanda i mandeln under omrörning.
    8. Doppa bollarna i mandelchokladen. Se till så att de blir ordentligt täckta. Använd en gaffel så går det lättare att få chokladen jämnt runtom. Låt konjaksbollarna stå i kylen cirka en timma.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben