Piroger är karaktäristiska bakverk i Ryssland och Finland. Där får man dem så gott som dagligen och i de mest skiftande former och med innehåll av varierande slag. Piroger är billig mat även om man som här kostar på sig en burk krabba till fyllningen.
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
175 g smör eller margarin
Ca 3/4 dl vatten
Fyllning
1 burk krabba, ca 100 g
2 hårdkokta ägg
1 knippa dill
Salt
Peppar
Curry
Ägg eller äggvita till pensling
Instruktioner
- Hacka samman mjöl och matfett på bakbordet och arbeta sedan snabbt ihop degen med kallt vatten. Lägg den att vila på svalt ställe ca 30 minuter.
- Rensa krabban och blanda den med hackat ägg och finklippt dill. Krydda fyllningen efter egen smak.
- Kavla ut degen och skär ut 8 kvadratiska plattor. Lägg fyllning på mitten av plattorna och vik ihop dem till trekantiga piroger. Tryck ihop kanterna väl, gärna med hjälp av en gaffel.
- Lägg pirogerna på vattensköljd plåt, pensla dem och grädda dem vackert gyllenbruna. 225 grader, 20 minuter.
Kommentarer (0)