Kräftzephyr

Serverar: 6 portioner

Det är enklast att förbereda rätten dagen före eftersom det tar tid för kräftsmöret att stelna.

Ingredienser

  • 1 kg kräftor
  • Kräftstuvning
  • Skalen från kräftorna
  • 100 g smör
  • 2 msk konjak
  • 1 msk konc hummerfond
  • 4 dl vatten
  • 2½ dl mellangrädde
  • ½ lagerblad
  • 1 msk vetemjöl + 1 msk smör
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 nypa cayennepeppar
  • Skalade kräftstjärtar och kräftklor
  • Ev salt
  • Kycklingfärs
  • 2 kycklingfiléer (250 g)
  • 3 äggulor
  • 2½ dl mellangrädde
  • ½ tsk salt
  • ½ krm nymald peppar
  • ½ krm muskotnöt
  • Instruktioner

    1. Dag1: Sätt ugnen på 200 grader. Rensa kräftorna och lägg stjärtarna och klorna för sig.
    2. Torka de hårda skalen i ugnen 15 minuter. Krossa skalen tillsammans med smöret i omgångar i en stenmortel.
    3. Fräs skalblandningen i en gryta. Häll på konjak och tänd på och låt det brinna ut.
    4. Häll på hummerfond och vatten. Låt sjuda 15-20 minuter. Sila. Låt det kallna; då flyter kräftsmöret upp till ytan. Ta av och spara smöret.
    5. Dag 2: Sätt ugnen på 150 grader. Koka den silade buljongen (ca 1½ dl) med grädde och lagerblad ca 10 minuter utan lock. Sila: red av med vetemjöl utrört i smör, sjud ca 5 minuter.
    6. Rör i hälften av kräftsmöret, tomatpuré och en knivsudd cayennepeppar. Tillsätt stjärtar och klor. Smaka av med ev salt.
    7. Kycklingfärs: Mixa kycklingfiléerna. Tillsätt 3 äggulor, en isänder. Vispa 2½ dl grädde och tillsätt den. Smaka av med salt och peppar, riven muskot och resten av kräftsmöret.
    8. Stuvningen läggs i botten på ugnssäker form. Färsen breds över.
    9. Grädda i vattenbad i mitt i ugnen ca 30 minuter tills ytan får en svag färg och färsen är genomstekt.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben