Krieksorbet med veteölsskum

Serverar: 4 portioner

Receptet är Stefan Torstenssons, utnämnd till årets ölkrögare på 90-talet. Finns i hans kokbok, "med smak av öl", som gavs ut 1991.

Ingredienser

  • 2 dl outspädd fläderbärssaft
  • 2 dl krieköl (Belgiskt körsbärsöl, fråga på systemet)
  • 1 dl veteöl
  • Instruktioner

    1. Blanda saften och körsbärsölet. Koka upp och låt svalna. Kör i glassmaskin till sorbetkonsistens.
    2. Servering: Ställ 4 höga glas i frysen i minst 15 minuter. Forma kulor av sorbeten, lägg i glasen och häll på lite av veteölen så att det skummar. Servera gensat.
    3. Kommentar: Flädersaften kan innehålla olika mängd socker, som är av betydelse för sorbetens konsistens. För att testa om mängden är den rätta kan man testa med ett färskt, okokt ägg. Flyter det så att man kan se en enkronas storlek ovan ytan är sockerhalten den rätta. Flyter ägget lägre behövs det mer saft (socker) och om ägget flyter högre så tillsätt mer öl.
    4. Ska man servera sorbeten som mellanrätt kan man gärna göra den något isigare, alltså mindre saft.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben