Krikonlikör

Denna godsak kom jag i kontakt med hos Irma och Rude i deras sommarstuga i Torshälla där det växte krikon.

Ingredienser

  • 5 kg krikon (går med plommon också)
  • 2 g jästnärssalt
  • 1 flaska portvinsjäst
  • 12 l vatten
  • 3 kg strösocker
  • Instruktioner

    1. Kärna ur frukten och lägg den i ett stort kärl, hink eller liknande. Koka upp vattet och häll över tills det täcker frukten. Låt svalna. Häll i jästnärssaltet och portvinsjästen. Lägg över en handduk och låt stå 4-5 dagar.
    2. Pressa ur frukten och ta bort den. Tillsätt så mycket vatten att det tillsammans med fruktsaften blir 10 liter. Häll det i en damejeanne och tillsätt 1 1/2 kg socker löst i 1 liter ljummet vatten. På med jäsrör och låt stå 5 dagar. Ha sen i ytterligare 1 1/2 kg socker löst i 1 liter ljummet vatten och låt det denna gång stå ca 4-12 veckor. Du ser när det slutar jäsa, då är det klart.

    Kommentarer (1)

    boz1965 14 december 2009

    Nån aning om procenttalet?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben