Den norska varianten på rullrån. Då jag har en norsk man är dessa ett stående inslag på julens fikabord. Personligen tycker jag att den här är godare och smakar mer än våra svenska. Men smaken är som baken.
Ingredienser
3 ägg
150 g socker
150 g smör
150 g vetemjöl
½ tsk kardemumma
Instruktioner
- Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt smält avsvalnat smör och mjöl blandat med kardemumma. Rör om.
- Låt röran stå och svälla i ca 1 timme.
- Lägg en stor tesked av röran i mitten av ett rånjärn och stek dem gyllenbruna. Rulla till strutar direkt efter stekning, eller lägg över ett glas så får man små skålar att fylla med exempelvis grädde och hjortron.
- Förvara kakorna i en burk med tätt lock så håller de sig spröda.
Kommentarer (4)
Härligt att du delar med dig av dessa norska läckerheter! :-) Jag har själv en norsk mamma och är mer eller mindre uppväxt på norsk mat och norska godsaker, vilket gör att jag tycker det är extra roligt när det dyker upp sådana recept här på sidan. Krumkakerna får högsta betyget av mig.
Åååå vad goda de var. Ett tips när man rullar dem är att ha handskar på sig. För de är väldigt varma.
Nu ska jag prova, har inte haft detta recept förr så det ska bli spännande:)
Det fins ruller å köpa så man kan rulla dom till struttar å man sliper å bräna sej.