Kryddpepparsås

Serverar: 4 portioner

Passar bäst till något mörkt kött, till exempel oxe eller vilt

Ingredienser

  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl kraftigt rött vin
  • 8 dl mörk oxsky eller brun viltfond
  • 1 msk krossad kryddpeppar
  • 0,5 msk krossad vitpeppar
  • 2 lagerblad
  • 50 g osaltat smör
  • salt
  • eventuellt nymalen vitpeppar
  • arrowrot
  • Instruktioner

    1. Det här är en lite annorlunda sås. Den är smakrik och passar bäst till något mörkt kött, till exempel oxe eller vilt. Var bara lite försiktig med kryddpepparn, eftersom den har en ganska dominant smak. Den här såsen ingick i tävlingsvarmrätten i ”Mat-OS” i Frankfurt 1992. Den fick 213,5 poäng av 215 möjliga.
    2. 1. Fräs löken i smöret, men låt den inte ta färg. Slå på vinägern och rödvinet och koka ihop tills du har drygt 1 dl kvar i pannan. 2. Häll på fonden och kryddorna och koka ihop tills ca 5 dl återstår. Skumma väl. 3. Rör ut arrowroten i lite vatten och red av såsen till simmig konsistens. Smaka av med salt och eventuellt lite nymalen vitpeppar. Runda av med osaltat smör och sila till sist såsen i en chinois eller silduk. Torsten Kjörling, 1984

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben