Serverar: 10-12 portioner
På Bornholm det klassiska öl- och snapstilltugget. Också goda till soppa och sallad.
Ingredienser
1 schalottenlök
1 tsk smör
50 g smör
1 1/4 dl mjölk
20 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 tsk strösocker
2 tsk stött kummin
ca 3 1/2 dl vetemjöl special
Till pensling
1 äggula
2 tsk stötta kumminfrön
Instruktioner
- Hacka och smörfräs löken glansig och mjuk. Smält smöret, rör i mjölken att ljummas och dra kastrullen
av plattan. Smula jästen i en bunke, häll över
den ljumma mjölken och rör tills jästen lösts upp.
- Rör i salt, socker, kummin, löken och mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa 30 min.
- Dela degen i 12 delar, rulla ut lillfingertjocka längder, forma ringar, nyp ihop dem väl och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla med äggula och stör över kummin. Jäs 10 min och grädda därefter mitt i ugnen
12 min.
Kommentarer (0)