Kvæfjordkake

Serverar: 8 portioner

Denna underbara tårta vann för ett par år sedan en tävling om vilken kaka som skulle bli Norges nationalkaka. Tårtan kallas även Verldens beste kake.

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 msk mjölk
  • 5 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • Maräng
  • 5 äggvitor
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 100 g mandelspån
  • Fyllning
  • 5 dl vaniljkräm, t ex marsánkräm
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk rom
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker ljust och poröst. Blanda ner mjölk och äggulor, en i taget, i sockersmeten. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
    2. Smöra och mjöla två springformar, ca 24 cm i diameter, eller lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Fördela smeten i formarna.
    3. Gör marängen. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sedan sockret under vispning. Vispa tills det blir en blank smet.
    4. Fördela marängen över smeten och strö över mandelspånen. Grädda bottnarna mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt dem kallna. Om du bakat bottnen i en långpanna ska den delas i två delar. Placera en botten med marängen nedåt på ett tårtfat.
    5. Gör fyllningen. Gör vaniljkrämen enligt förpackningens anvisning. Låt krämen kallna. Vispa grädden. Blanda vaniljkräm, grädde, vaniljsocker och rom.
    6. Bred romfyllningen ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt.

    Kommentarer (1)

    Sork 9 maj 2010

    Gott!´Sött, och definitivt värt besväret. Kul med lite historia kring recepten.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben