Denna underbara tårta vann för ett par år sedan en tävling om vilken kaka som skulle bli Norges nationalkaka. Tårtan kallas även Verldens beste kake.
Ingredienser
Botten
150 g smör
2 dl strösocker
4 msk mjölk
5 äggulor
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Maräng
5 äggvitor
2 1/4 dl strösocker
100 g mandelspån
Fyllning
5 dl vaniljkräm, t ex marsánkräm
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk rom
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker ljust och poröst. Blanda ner mjölk och äggulor, en i taget, i sockersmeten. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
- Smöra och mjöla två springformar, ca 24 cm i diameter, eller lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Fördela smeten i formarna.
- Gör marängen. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sedan sockret under vispning. Vispa tills det blir en blank smet.
- Fördela marängen över smeten och strö över mandelspånen. Grädda bottnarna mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt dem kallna. Om du bakat bottnen i en långpanna ska den delas i två delar. Placera en botten med marängen nedåt på ett tårtfat.
- Gör fyllningen. Gör vaniljkrämen enligt förpackningens anvisning. Låt krämen kallna. Vispa grädden. Blanda vaniljkräm, grädde, vaniljsocker och rom.
- Bred romfyllningen ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt.
Kommentarer (1)
Gott!´Sött, och definitivt värt besväret. Kul med lite historia kring recepten.