Den fylliga, mjuka degen ska vara riktigt kall innan man skivar och gräddar kakorna. Degen kan förvaras i kylskåp upp till en vecka, eller frysas upp till en månad, innan man bakar. Resultatet blir kakor som smälter i munnen.
Ingredienser
200 g smör, osaltat och rumsvarmt
1 2/3 dl (100 g) florsocker, siktat
1 tsk vaniljsocker
2 1/3 (80 g) havregryn
1/2 tsk bakpulver
3 3/4 dl vetemjöl
Strösocker till dekoration
Instruktioner
- Vispa smör och florsocker till en luftig smet med träslev eller elvisp på låg hastighet i en stor skål. Vispa ner vaniljsocker och rör ner havregrynen.
- Sikta bakpulver och mjöl i skålen. Använd händerna eller en träslev för att få en ganska mjuk, men inte kladdig deg.
- Forma degen till en rulle som är cirka 7 cm i diameter och svep in den i platsfolie eller smörpapper. Förvara i kylskåp tills degen är fast - minst en halvtimme, högst en vecka. Degen kan frysas upp till en månad och ska innan gräddningen tina 12 timmar i kylskåp.
- Skiva degrullen i 5 mm tunna kakor, sprid dem på bakplåtspapperklädda plåtar. Avsluta med att strö över lite strösocker på kakorna.
- Grädda i 160 grader i 15-20 minuter tills kakorna är gyllenbruna runt kanterna.
- Låt kakorna svalna ett par minuter på plåt och lägg sedan över dem på galler att svalna helt.
- Variation: Före gräddningen kan man lägga chocolate chips, små chokladbitar eller riven choklad på kakorna.
Kommentarer (0)