Lågkolhydratsgratäng

Serverar: 4 portioner

Gratäng utan potatis Från halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 500 g rättika, skalad och skivad i 5 mm tjocka skivor
  • 1 krm salt
  • 2 liter vatten
  • 2 gula lökar, skalade i skivor
  • 3-5 vitlöksklyftor, pressade (antal beroende på storlek)
  • 3 dl crème fraiche (34%)
  • 200 g philadelphiaost
  • 4 dl vispgrädde (40%)
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl cheddarost, riven (eller annan smakrik hårdost)
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 100 grader.
    2. Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter. Häll av vattnet.
    3. Varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform.
    4. Blanda crème fraiche, philadelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar. Fördela gräddblandningen över och i mellan rättikan.
    5. Gratinera gratängen i 1-1 ½ timma. När den börjar få färg och kännas mjuk, ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten. Gratinera i ugnen några minuter till tills osten fått fin färg och konsistens.

    Kommentarer (2)

    evaullabritt 9 april 2012

    Hade varken lök eller vitlök hemma, så det blev nog något annat. Kryddade med ganska mycket örtkryddor i stället. Det blev riktigt bra. Ska följa originalreceptet en annan dag då jag är bättre rustad med ingredienser.

    evaullabritt 9 april 2012

    Hade varken lök eller vitlök hemma, så det blev nog något annat. Kryddade med ganska mycket örtkryddor i stället. Det blev riktigt bra. Ska följa originalreceptet en annan dag då jag är bättre rustad med ingredienser.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben