Knapriga skorpor med härlig smak av choklad, lakrits och mandel. Lakritskolan rinner ut lite under gräddningen, men stelnar igen när längderna har svalnat.
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk lakritsgranulat eller lakritspulver
125 g mörk choklad, 64-70%
4 Kick lakritskola á ca 19g
2 dl sötmandel
1 äggvita till pensling
2 msk råsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda smör, socker, ägg, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och lakritsgranulat eller lakritspulver i en bunke. Hacka chokladen och arbeta in den i degen. Skär kolan i små bitar, hacka mandeln mycket grovt och blanda ner alltsammans i degen.
- Dela degen i 3 bitar och rulla ut dem till plåtlånga längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med äggvita och strö över råsocker.
- Grädda längderna mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Ta ut plåten och låt längderna svalna i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Skär längderna i 1-1½ cm tjocka sneda bitar. Lägg skorporna på en plåt eller på ett galler med snittytan uppåt och låt dem torka i ugnen 10 minuter.
- Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar i eftervärmen i ytterligare 10 minuter. Låt kallna.
Förvara sedan skorporna i en burk med tättslutande lock.
Liknande recept
Kommentarer (0)