Egen satt långmjölk
Blanda mjölken med långfil. Den ska stå i rumstemperatur och gärna lite värme vid spisen alltså bredvid plattorna. "Färdig efter ett dygn". Glöm inte att innan långmjölken börjar ta slut att ta undan 1-1½ dl att blanda med nyinköpt rödmjölk och så börjar det hela om och om igen så länge man önskar.
Har skrivit vanlig röd mjölk i receptet är samma som vanlig standarmjölk. Har haft långmjölk på gång nu i ett dygn det fungerar.
Det här kallades tjockmjölk hemma och åts ofta. Nu äter jag det igen tack vare ditt recept.
Det fungerar faktiskt. Jag har nu ätit tjockmjölk i 3 dagar. Tack för receptet.
Jag har också satt långmjölk, men det vill sig inte riktigt. Innan jag såg ditt recept gjorde jag som förr när jag var barn, alltså använde det som var kvar runt väggarna och bottnen i förpackningen + 1 l mjölk. Efter 2 dygn har inget hänt. Detta funkade förr, men då gjorde vi fröet själva av tätörten, därav namnet tätmjölk.
Hej. Skall det vara övertäckt eller inte? mvh /Janne
Jag brukar lägga över en tallrik på glänt över. Brukar vispa några gånger tills den är färdig. Lycka till
På gammalt vis får du den om du köper ekologisk mjölk med ~4.2% fetthalt eller häller ned en skvätt grädde.
Hej. Tackar för intressant tips. Jag som INTE tål mjölkprotein och laktos produkter, undrar om det över huvud taget går att göra långfil på tätört med havremjölk ? Mvh Johnny Reinholdsson.
Jag ÄLSKAR långfil vispad med lite socker. Äter det ofta.
I Västerbotten är 3% mjölk grön detsamma som standardmjölk.
Hej! Jag har gjort långfil i något år nu, innan dess yoghurt i flera år. Jag värmer en portion vanlig 3% mjölk till ca 90 grader, låter svalna och använder glasburkar med lock, vilka steriliserats med hett vatten innan. Ställer glasburken med lock på i rumstemperatur. Efter ett dygn får den kallna i kylen till dagen efter, men innan dess tar jag en matsked kultur till nästa burk. Jag bor i södra Sverige där Arla inte längre tillverkar långfil så jag är rädd att förorena kulturen. Men en vän hoppar över uppvärmningen, det går lika bra för honom. Att värma till 90 grader började jag med när jag gjorde yoghurt, då motiverades det med att annars kunde konsistensen bli klumpig, tror det är att kaseinet som behöver "förstöras". Till detta äter jag min egen granola och egen svartvinbärssylt. Underbart god frukost! Kan tillägga att jag (som nu är pensionär) växte upp i Norrland och ofta åt långfil från affären som barn.
Jag hade turen stt hitta tätört och gjorde filbunke som förr: strök runt ett blad i en skål, så det som finns på bladet, alltså fukten med bakterierna, spreds på bunkens yta. Mjölk på, placerade på varmt ställe o lade en bit papper på. Efter ett drygt dygn började det tjockna och småningom ställde jag den kallt. Kändes fint med egen filbunke på gammalt vis!