Lapplax

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 45 minuter

Ingredienser

  • 1 hel filead, benfri laxsida
  • ca 150 gram rökt renstek i tunna strimlor (alt. hamburgerkött)
  • ca 150-200 gram fetaost alt. mjuk getost
  • en gnutta salt
  • ca 100 gram riven västerbottensost
  • Sås
  • 2 dl crème fraiche (1 burk)
  • 3-4 dl grädde (valfri fetthalt men helst inte mindre än 27 %)
  • 1 fiskbujongtärning
  • Instruktioner

    Salta lite lätt på laxsidan, lägg den i en ugnsform som inte är större än att laxfilén precis får plats. Fördela den finstrimlade rensteken (går även bra med riktigt hamburgerkött för den som har svårt att få tag på rökt renstek) över laxen. Smula sedan över fetaost eller getost. Blanda grädde och creme fraiche och smula i buljongtärningen och rör ihop allt. Häll försiktigt över laxsidan och strö till sist den rivna västerbottensosten över laxen. In med formen i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter beroende på hur stor/tjock laxsida du har. Äts med valfritt tillbehör, är underbart gott och det som ev. blir över är kanon att ha som matlåda eller värmas upp någon dag efteråt. Det behövs mycket lite tillbehör för laxen är så smakrik och komplett i sig själv. Lite grönt i form av broccoli eller sallad räcker gott.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben