Laputabröd

Serverar: 4 portioner

Skållat bröd gör man för att det ska bli extra saftigt och hållbart. I Skåne är det vanligt med skållat bröd. Prova gärna det här aromatiska och lite söta skånska brödet.

Ingredienser

  • Skållning
  • 4½ dl fint rågmjöl
  • 5 dl kokande vatten
  • Raskdeg
  • 1 pkt jäst, 50 g
  • 1 1/4 dl kallt vatten
  • Ca 6½ dl rågsikt
  • Deg
  • 3 3/4 dl vatten
  • 1½ dl oliv- eller rapsolja
  • 1½ dl ljus brödsirap
  • 1 msk salt
  • Ca 8 dl rågsikt
  • Ca 10 dl vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Häll rågmjölet i en bunke. Slå över det heta vattnet och rör om. Den klistriga smeten ska stå i rumstemperatur till nästa dag, övertäckt med plast.
    2. Dag 2: Gör en raskdeg av jäst, vatten och rågsikt. Blanda ner den skållade mjölblandningen.
    3. Arbeta degen kraftigt, helst i en hushållsassistent, men det går även bra att arbeta den för hand. Låt degen vila 2 timmar.
    4. Värm vattnet till fingervärme, ca 37 grader. Häll vatten, olja, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl special i raskdegen.
    5. Arbeta ihop till en seg och elastisk deg. Låt degen jäsa en timma. Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda ihop den.
    6. Dela degen i fyra delar och forma varje del till en stor bulle. Låt bullarna vila 5 minuter.
    7. Forma degbullarna till avlånga limpor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt limporna jäsa i en timma. Sätt ugnen på 250 grader.
    8. Grädda bröden 15 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader och grädda ytterligare cirka 25 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben