Skållat bröd gör man för att det ska bli extra saftigt och hållbart. I Skåne är det vanligt med skållat bröd. Prova gärna det här aromatiska och lite söta skånska brödet.
Ingredienser
Skållning
4½ dl fint rågmjöl
5 dl kokande vatten
Raskdeg
1 pkt jäst, 50 g
1 1/4 dl kallt vatten
Ca 6½ dl rågsikt
Deg
3 3/4 dl vatten
1½ dl oliv- eller rapsolja
1½ dl ljus brödsirap
1 msk salt
Ca 8 dl rågsikt
Ca 10 dl vetemjöl special
Instruktioner
- Dag 1: Häll rågmjölet i en bunke. Slå över det heta vattnet och rör om. Den klistriga smeten ska stå i rumstemperatur till nästa dag, övertäckt med plast.
- Dag 2: Gör en raskdeg av jäst, vatten och rågsikt. Blanda ner den skållade mjölblandningen.
- Arbeta degen kraftigt, helst i en hushållsassistent, men det går även bra att arbeta den för hand. Låt degen vila 2 timmar.
- Värm vattnet till fingervärme, ca 37 grader. Häll vatten, olja, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl special i raskdegen.
- Arbeta ihop till en seg och elastisk deg. Låt degen jäsa en timma. Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda ihop den.
- Dela degen i fyra delar och forma varje del till en stor bulle. Låt bullarna vila 5 minuter.
- Forma degbullarna till avlånga limpor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt limporna jäsa i en timma. Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda bröden 15 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader och grädda ytterligare cirka 25 minuter.
Kommentarer (0)