"Lasagnepaj"

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Istället för lasagneplattor är det smakrik pajdeg som varvas med kött eller veg. färssås. För nyttigare alternativ, byt ut hälften av vetemjölet till fullkornsvetemjöl eller annat grovt mjöl.

Ingredienser

  • 6 1/4 dl mjöl
  • 250 g margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 msk oregono
  • 1 msk basilika
  • 1 rågad tsk malen muskotnöt
  • 1 krm chli flakes, alt. chilipulver
  • 1 dl kallt vatten
  • ½ dl olivolja
  • 300 g färs
  • 1 hackad gul lök
  • 2 rivna/finhackade/pressade vitlöksklyftor
  • Salt
  • Peppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 krm chili pulver
  • 1 dl creme fraiche
  • 400 g krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaks- eller köttbuljongtärning
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk dijon senap
  • Ev. köttsaft
  • Skivad ost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda mjöl och kryddor, gärna i en matberedare. Tillsätt margarinet delat i mindre bitar samt vattnet. Blanda till en klump och låt vila i kylskåpet medan du gör färssåsen.
    3. Hetta upp oljan och stek färsen, löken, vitlöken i salt, peppar, chilipulver och spiskummin. Rör ut creme fraichen, häll i de krossade tomaterna, buljongen, chilisåsen samt senapen. Använder du köttfärs, ha gärna i lite köttsaft. Låt koka på hög värme medan du gör i ordning pajdegen.
    4. Tag degen ur kylskåpet, det ska nu ha gått ca 15 min. Dela degen i 3 delar och kavla ut mellan två bakplåtspapper eller tryck ut med tummen mellan händerna. Lägg en del i en ungsform, botten behöver vara hel men annars går det bra att degen inte är hel utan bara täcker nåt sådär hela ytan. Lägg på hälften av färssåsen och lägg på ett lager av degen. Häll på resten av färssåsen och lägg på resten av degen. Skiva över ost och grädda i mitten av ugnen, ca 35 min.
    5. Serveras helst med en sallad.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben