Lassaka

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Detta är en gratäng som är mycket lämplig då du följer t.ex. LCHF dieten. Namnet Lassaka kommer från blandning mellan Lasagne och Moussaka.

Ingredienser

  • 600 g äggplanta eller zucchini
  • 1 msk olja
  • 600 g köttfärs, helst nöt/fläsk
  • 1 stor lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 600 g tomatkross
  • 3 msk ox el. kalv fond
  • Peppar
  • 3 dl grädde, gräddmjölk el. matlagningsgrädde
  • 150 g riven ost
  • Instruktioner

    Skär zucchinin/äggplantan i ca 5 mm tjocka skivor och lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och en aning salt. Strö även salt på skivorna och lägg in plåten i 200 grader varm ugn. Låt vätskan avdunsta från grönsakerna. Detta gör rätten fastare och mindre vattnig. Bryn köttfärsen, löken och vitlöken i en msk olja. Tillsätt tomatkrosset och fonden, låt puttra. Värm upp grädden och tillsätt 100 g av den rivna osten. Låt osten smälta under omrörning. Varva grönsaksskivor, köttfärssåsen och ostsåsen precis som i lasagne så att ett lager grönsaksskivor blir överst. Strö riven ost på och grädda i 200 gradig ugn tills osten har smält och gratängen fått en gyllenbrun yta. Servera med grönsallad.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben