Serverar: 6 portioner
Tid: 1 timme
Detta är en gratäng som är mycket lämplig då du följer t.ex. LCHF dieten. Namnet Lassaka kommer från blandning mellan Lasagne och Moussaka.
Skär zucchinin/äggplantan i ca 5 mm tjocka skivor och lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och en aning salt. Strö även salt på skivorna och lägg in plåten i 200 grader varm ugn. Låt vätskan avdunsta från grönsakerna. Detta gör rätten fastare och mindre vattnig. Bryn köttfärsen, löken och vitlöken i en msk olja. Tillsätt tomatkrosset och fonden, låt puttra. Värm upp grädden och tillsätt 100 g av den rivna osten. Låt osten smälta under omrörning. Varva grönsaksskivor, köttfärssåsen och ostsåsen precis som i lasagne så att ett lager grönsaksskivor blir överst. Strö riven ost på och grädda i 200 gradig ugn tills osten har smält och gratängen fått en gyllenbrun yta. Servera med grönsallad.