Lax i filodeg med potatis och fetaost

Serverar: 4-6 portioner

Flera lager filodeg ersätter vanlig pajdeg i den här frasiga laxpajen.

Ingredienser

  • 75 g svenskt smör
  • 5 ark filodeg
  • 200 g färsk lax
  • 150 g Apetina fetaost
  • 3 kokta medelstora potatisar
  • 4 soltorkade tomater
  • 2 msk hackad färsk basilika
  • 1 dl riven lagrad ost, t ex Svecia
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 3 dl Arla köket matlagningsgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Till servering
  • Cocktailtomater
  • Svarta, smakrika oliver
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Smält smöret. Pensla en ugnssäker form, ca 20x25 cm. Lägg på tre ark filodeg, pensla varje ark med smör och låt kanterna hänga över, de ska vikas över fyllningen sedan.
    3. Skär laxen i små bitar. Tärna fetaost och potatis. Strimla tomaterna. Lägg allt i formen och strö över basilika och ost.
    4. Vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra och häll över fyllningen. Vik över filodegsarken och pensla med smör. Lägg på två dubbelvikta ark till, pensla med smör emellan och på ovansidan.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Täck med folie mot slutet av tillagningstiden. Låt vila ca 10 min innan servering.
    6. Tips! Förvara filodegsarken under en fuktig duk så de inte torkar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Anniz84 2 januari 2010

    Riktigt god och annorlunda laxrätt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben