LCHF-Kärleksmums

Serverar: 3 portioner

Tid: 50 minuter

En jättegod variant på kärleksmums som är bakad utan socker och mjöl! Det är en saftig chokladkaka toppad med en len och god chokladkräm med kaffesmak.

Ingredienser

  • Chokladkakan
  • 45 g smör
  • 1 ägg
  • 2/3 msk vispgrädde
  • 2/5 dl mandelmjöl
  • 1 msk kokosmjöl
  • 4 msk stevia strö
  • 2 tsk kakao
  • ½ krm vaniljpulver
  • ½ tsk bakpulver
  • Chokladkräm
  • 35 g smör
  • 30 g mascarpone
  • 1 msk riven kokos
  • ½ msk vatten
  • 1 krm snabbkaffe (eller motsvarande kaffe)
  • 1 1/3 msk stevia strö
  • 2 tsk kakao
  • Kokos att strö över och att bröa formen med
  • Instruktioner

    1. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser till smeten. Blanda även i ägget, smöret och grädden. Bröa en liten form på 12 cm i diameter med riven kokos och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugn på 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan är fast.
    2. Börja med chokladkrämen. Smält smöret (ev värm tills smöret är vädigt mjukt)och blanda ordentligt med mascarpone tills det inte finns några klumpar. Blanda ½ msk hett vatten med 1 kryddmått snabbkaffe (eller motsvarande). Rör ner kokos, stevia strö och kakao i krämen. Tillsätt så mycket av kaffet som du vill (jag använde mig av allt). Smaka även av om det är tillräckligt mycket kakao och sötning.
    3. Bred över chokladkrämen på den avsvalnade kakan och toppa med riven kokos!
    4. För en större form som är 24 cm går det utmärkt att fyr- eller femdubbla alla ingredienser och förlänga gräddningstiden en aning.

    Kommentarer (5)

    helkro 5 juli 2012

    Jag kanske är dum, men jag förstår inte vad du menar med 2/3 msk vispgrädde, är det 2 till 3 msk du menar ? 2/5 dl mandelmjöl, är det 2,5 dl ?

    EmmisPemmis 5 juli 2012

    Låter gott! Undrar bara över formen, om man tar en dubbelt så stor form mot den du använt, borde man inte dubbla receptet då? Alltså inte fyrdubbla som du skrivit. Det kan man nog göra om man bakar i långpanna. Undrar också över måtten!?

    marjaf 5 juli 2012

    Ursäkta om jag uttryckte mig klumpit! Jag menar 2/3-dels dl och 2/5-dels dl.( Alltså inte 2-3 dl...). Dubblar man en forms radie behövs en större volym för att räcka till än enbart den dubbla. Jag brukar föreslå minst det fyrdubbla! Fråga gärna mer om ni undrar något! MVH Marja

    akili 5 juli 2013

    går det inte att redigera receptet..nu tömde jag hela min påse madelmjöl helt i onödan (ja jag är nybörjare och mandelmjöl är dyrt)äckligt blev det också :(

    engelhav 17 december 2013

    Enkelt gott, hade i sötmandel oxå, mumsigt värre :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben