Leiali Lebnan

Arabisk dessert/efterrätt. Måste provas, otroligt gott! :)

Ingredienser

  • 7,5 dl mjölk
  • 1,25 dl socker
  • 1,25 dl maizena
  • 2-3 korkar rosvatten
  • 2 dl mannagryn
  • 1 paket kaymak
  • Sås
  • 2,5 dl socker
  • 1 kork rosvatten
  • 0,6 dl vatten
  • Garnering
  • Pistagenötter
  • Instruktioner

    Blanda mjölk, socker, mannagryn, rosvatten och maizena i en kastrull. Värm upp under omrörning tills det har stelnat. Det kan ta ganska länge innan det får rätta konsistensen, så det är bara att fortsätta röra om och vänta. Det ska vara ganska tjockt stelnat, men det ska ändå gå att hälla ut det i en form. När detta är klart häller du det i en form, 25*35 eller liknande. Låt det stå framme i rumstemperatur tills det har stelnat helt och det har blivit svalt. Under tiden medans det stelnar häller du sockret till såsen i en liten kastrull. Tillsätt ingenting, utan du ska låta sockret smälta till en sås. Det kan uppstå klumpar, men dom försvinner så småningom. Du måste röra om hela tiden. När sockret har smält till en slät och fin sås, det får inte vara några klumpar alls kvar, ta av kastrullen från plattan. Blanda vattnet med rosvattnet och häll försiktigt ner i sockersåsen. Var väldigt försiktig med detta för det kommer att "sprätta" i såsen. Detta är jätte varmt, så var försiktig. Ta kastrullen tillbaka på plattan och fortsätt röra om. Rör om tills allt har smält ihop till en fin och slät sås. Låt stå i rumstemperstur och svalna lite, flytta det sedan till kylskåpet. När "kakan" har stelnat, bred ut kaymaken på "kakan". Kaymak är en arabisk grädde som säljs på burk i dom flesta arabiska butiker. Dekorera med hackade pistagenötter. Ställ in i kylen ungefär 2 timmar så den blir kall. Skär upp i portionsbitar och servera med lite sås ovanpå! Smaskigt!

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben