Denna limpa är mycket saftig, tack vare de mosade bananerna, som blandas ner i degen. Servera limpan till frukost, mellanmål eller som bröd till maten.
Ingredienser
½ pkt jäst
50 g smör eller margarin
2½ dl vatten
2 bananer
2 tsk salt
1 msk brun farin
5 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl
Pensling
Vatten
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vattnet. Värm allt till fingervärme, 37 grader.
- Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Mosa bananerna med en gaffel.
- Tillsätt resten av degvätskan, banan, salt, farin, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två bitar.
- Forma varje degbit till en avlång limpa. Lägg den på en bakpappersklädd plåt. Nagga limporna.
- Låt limporna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla limporna med kallt vatten. Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt dem kallna på galler under en bakduk.
Kommentarer (1)
Härligt bröd. Saftigt och supergott!!! Betyget blir 10+++++++++++++++++++ Har aldrig tänkt på att ha bananer i bröd. Tack för receptet. Har nu 4 bröd på jäsning. Bassalove