Limebabas

Serverar: 10 portioner

Detta bakverk härstammar från Ryssland. Namnet "babas" står för mormor eller farmor. De bjuder alltid på en god kaka när barnbarnen kommer på besök.

Ingredienser

  • 1 tsk jäst
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 tsk strösocker
  • Sockerlag
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • ½ dl saft av lime ( 2 - 3 stycken)
  • Fyllning
  • ½ mango
  • Ca 200 g frysta björnbär
  • Tillbehör
  • Små kransformar
  • Instruktioner

    1. Tina björnbären till fyllningen. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölken.
    2. Tillsätt mjöl och ägg. Arbeta degen slät, för hand eller med elvisp. Låt sedan degen jäsa övertäckt ca 45 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader.
    3. Rör samman matfett och socker. Arbeta in matfettsblandningen i den jästa degen.
    4. Smörj 10 små kransformar. Fyll formarna med deg till 2/3.
    5. Låt kakorna jäsa tills formarna är fyllda upp till kanten, ca 10 minuter. Ställ formarna på en plåt. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
    6. Gör sockerlagen: Koka socker och vatten till en lag. Det ska koka tills sockret löst sig. Smaksätt sockerlagen med saft av pressad lime.
    7. Häll sockerlagen över kakorna. Låt kakorna kallna. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett serveringsfat.
    8. Gör fyllningen: Skala, kärna ur och tärna mangon. Fyll kakorna med mango och björnbär. Låt kakorna kallna ca 30 minuter i kylen.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben