Lingonknyten

Serverar: 6-8 portioner

Knytena blir lika goda med blåbär, hallon, äpplemos eller björnbär det är bara att prova sej fram till sin favorit. Vill du inte ha lättströ tag vanligt socker.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl mjöl (2 dl vetemjöl och 1/2 dl grahamsmjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk lättströ
  • 50 g kylskåpskallt smör eller margarin
  • 1 ägg (hälften i degen, hälften till pensling)
  • 1/2 dl lättfil eller mjölk
  • Till fyllningen
  • 1 1/4 dl lingon
  • 1/2 msk lättströ
  • Instruktioner

    1. Ugn 225 grader.
    2. Mät upp de torra ingredienserna. Skär fettet i bitar och finfördela det med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa.
    3. Vispa upp ägget och blanda halva med mjölken. Tillsätt det till den gryniga massan och forma till en deg.
    4. Kavla ut degen på mjölat bord till en platta och sporra ut 6-8 rutor, 8 x 8 cm stora.
    5. Rör lingonen med sötningsmedlet en kort stund och fördela en klick av moset på varje degruta. Vik hörnen mot mitten och tryck till.
    6. Placera knytena på plåt och pensla med resten av ägget.
    7. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt knytena svalna på galler. De kan frysas.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben