Lingonmatbröd

Tid: 1 timme 40 minuter

Mycket gott matbröd.

Ingredienser

  • 75 gr jäst
  • 50 gr smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • ½ dl farinsocker
  • 3 dl lingonsylt (gärna rårörd)
  • 10 dl rågsikt
  • 3 dl fint rågmjöl
  • c:a 5 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt farinsocker, lingonsylten, salt, rågsikt, rågmjöl och lite av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Tillsätt mera vetemjöl tills degen känns smidig. Låt jäsa i 40 minuter under duk. Arbeta därefter degen smidig på bakbordet. Delas i 6 lika stora delar. Plattas ut till runda kakor, cirka 1½ cm tjocka. Lägg brödkakorna på bakpappersklädda plåtar och nagga dem. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda bröden mitt i ugnen cirka 10 minuter, 200 grader, eller tills de fått färg och är torra. Penslas med vatten när de tagits ut ur ugnen. Går utmärkt att frysa dem.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben