Lingonvaniljmoussetårta

Serverar: 10-12 portioner

Åt denna tårtan i helgen! Så god! Vill ni se bilden på tårtan: tove.blogspot.com

Ingredienser

  • Kexbotten
  • Ca 200 g valfria kex, t.ex. digestive eller pepparkakor
  • 100 g smält smör
  • 200 g lingon
  • ½ dl vatten
  • Ca ½ dl socker
  • 400 g vaniljkvarg
  • 1 ½ dl florsocker
  • 6 gelatinblad
  • 2 dl grädde
  • Vaniljmousse
  • 200 g naturell färskost
  • 200 g vaniljyoghurt
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl grädde
  • 5 gelatinblad
  • Gelé
  • 100 g lingon
  • Socker efter smak
  • Lite vatten
  • 3 gelatinblad
  • Instruktioner

    1. Finfördela kexen till smulor och blanda med smöret. Platta ut blandningen i en form med löstagbar kant med bakplåtspapper på botten.
    2. Koka lingon, vatten och socker tills lingonen är mjuka, ca 10 minuter. Passera genom en sil och ta ca hälften åt sidan. Blanda kvarg, lingonmos och florsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Hetta upp lingonmoset du tog åt sidan tidigare och smält gelatinbladen i det. Blanda ner gelatinblandingen med lingonkvargblandingen och blanda till sist ner den vispade grädden.
    3. Vaniljmousse: Blanda färskost, yoghurt, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa 2 dl grädde. Hetta upp 1 dl grädde och smält gelatinbladen i grädden. Blanda ner gelatingrädden och den vispade grädden i färskostblandningen. Häll allting ovanpå kexbotten och låt stelna i kylskåp, gärna över natten.
    4. Jag gjorde också lingongelé att ha ovanpå tårtan, och till den kokade jag upp ca 100 g lingon med lite vatten och socker. Den här blandningen silade jag så jag fick ca 1 ½ dl vätska, och i den heta vätskan smälte jag 3 blötlagda gelatinblad. När gelén har svalnat en aning är det bara att hälla den över tårtan.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben