Ett väldigt otippat recept ... En vegofierad blodpudding. En riktig barndomsklassiker i vegetarisk tappning. Riktigt gott och läckert!
Ingredienser
2 dl valnötter
500 g kokta gröna linser
2 dl rödbetsjuice
1 dl ljus öl eller buljong
½ msk mörk sojasås
2 dl rågmjöl
1 gul lök
1 syrligt äpple
2 tsk torkad mejram
1 tsk mald ingefära
2 krm kryddpeppar
2 krm mald nejlika
2 tsk salt
Vitpeppar
Servering
Stekt rökt tofu
Lingonsylt
Eventuellt vitkål
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra eller olja och mjöla en brödform, 1½ liter.
- Mixa valnötterna fint i en matberedare. Häll ner de kokta gröna linserna och mixa alltihop till en hyfsat slät puré. Skrapa ner i en skål och blanda ner rödbetsjuice, öl eller buljong och sojasås.
- Vispa sedan ner rågmjölet. Hacka den gula löken och äpplet fint. Vänd ner tillsammans med mejram, ingefära, kryddpeppar, nejlika, salt och vitpeppar.
- Häll ner smeten i den förberedda formen. Täck med aluminiumfolie och grädda i 40 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Skiva linspuddingen i skivor och stek gyllenbruna i lite rapsolja.
- Servera linspuddingen med knaperstekt rökt tofu, lingonsylt och eventuellt vitkål.
Kommentarer (0)