Löjtnantspudding

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Har du julskinka kvar, då är det här ett god gratäng att ta vara på den sista biten skinka. Lite historia bakom den här rätten. Sitt nanm har den nog fått därför att den var storfavorit hos soldatsönerna i den västgötafamilj där det var en traditionell mellandagsrätt.

Ingredienser

  • 8-10 kokta potatisar
  • Ca 4 dl skinktärningar av julskinkan
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Löksås
  • 2 stora gula lökar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • Ca 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • Vit- eller svartpeppar
  • Gratinering
  • Ströbröd
  • Riven ost
  • Smör eller margarin
  • Instruktioner

    1. Skiva de kokta och skalade potatisarna. Varva den i en smord ugnssäker form med skinkan Strö över lite salt och svartpeppar.
    2. Till såsen hackas löken. Fräs den i fettet och strö över mjöl. Späd med mjölken och låt det koka några minuter, Salta och peppra. Häll såsen över potatis och skinka och strö över ströbröd, riven ost och lägg på några små smörklickar. Gratinera i 250°C tills rätten har fin färg och är genomvarm.

    Kommentarer (1)

    a-lie 17 februari 2011

    Istället för julskinka använder jag bacon eller rökt skinka. Jättegott!!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben