Har du julskinka kvar, då är det här ett god gratäng att ta vara på den sista biten skinka. Lite historia bakom den här rätten. Sitt nanm har den nog fått därför att den var storfavorit hos soldatsönerna i den västgötafamilj där det var en traditionell mellandagsrätt.
Ingredienser
8-10 kokta potatisar
Ca 4 dl skinktärningar av julskinkan
Salt
Svartpeppar
Löksås
2 stora gula lökar
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
Ca 4 dl mjölk
1 tsk salt
Vit- eller svartpeppar
Gratinering
Ströbröd
Riven ost
Smör eller margarin
Instruktioner
- Skiva de kokta och skalade potatisarna.
Varva den i en smord ugnssäker form med skinkan
Strö över lite salt och svartpeppar.
- Till såsen hackas löken. Fräs den i fettet och strö över mjöl. Späd med mjölken och låt det koka några minuter, Salta och peppra. Häll såsen över potatis och skinka och strö över ströbröd, riven ost och lägg på några små smörklickar.
Gratinera i 250°C tills rätten har fin färg och är genomvarm.
Kommentarer (1)
Istället för julskinka använder jag bacon eller rökt skinka. Jättegott!!!!