Löparlimpor

Såg så gott ut, måste prova vid nästa brödbak!

Ingredienser

  • Till brödgröten
  • 4 dl vete, krossat
  • 4 dl grynblandning
  • 8 dl vatten
  • 0,5 dl linfrö
  • 2 msk salt
  • 2 msk brödkryddor
  • 2 msk matolja
  • 2 dl kefir
  • Till degen
  • 100 g jäst
  • 6 dl vatten, fingervarmt
  • 16 dl vetemjöl
  • 10 dl grahamsmjöl
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienser till gröten och låt det koka upp, ställ av kastrullen. Gröten ska stå minst en timme och kan stå upp till fem timmar.
    2. Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sedan vetemjölet, grahamsmjölet samt gröten. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Smörj fyra avlånga brödformar och ta upp degen på bakbordet. Dela degen i fyra delar, knåda, forma till limpor, lägg i formarna, låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Pensla nu brödet med uppvispat ägg och strö lite grynblandning över.
    4. Placera limporna längst ner i ugnen där de ska stå i ca 1 timme. Låt de yttersta formarna byta plats med de mittersta efter halva gräddningstiden.
    5. Stjälp upp limporna på galler och låt dem svalna under duk.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben