Löpskaka från Hållnäs

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 45 minuter

Detta är en mastig gammaldagsrätt, men underbart god efterrätt med saffran. Vi brukar äta den med vispad grädde och sylt eller med mixade frysta jordgubbar. Det är närmaste den liknar är ostkaka eller kalvdans i konsistensen. Gammalt traditionellt recept från Hållnäs.

Ingredienser

  • 1½ liter mjölk
  • 2 ägg
  • 1 kkp strösocker
  • ½ tsk salt
  • ½ pkt saffran
  • 1 kkp vetemjöl
  • 1 dessertsked ostlöpe
  • Saftsås till löpskaka
  • 4 dl vatten
  • 2 dl saft
  • 1 msk potatismjöl
  • Instruktioner

    1. Värm 1 liter mjölk till 40 grader. Häll upp mjölken i en eldfast form. Vispa ihop ägg, socker, salt, saffran och vetemjöl med ½ liter mjölk och slå det i den eldfasta formen. Rör ner ostlöpen och rör tills det stannat i formen.(Men jag rörde bara tills det blev blandat och sedan in i ugnen. Rör man för mycket kan man förstöra ostlöpets förmåga att ysta. Sa min svärmor. Gräddas i ugn, 175 grader.
    2. Saftsåsen: Vatten och saft kokas upp. Tillsätt potatismjölet utrört i lite vatten. Allt får ett hastigt uppkok. Låt den kallna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    1431 15 april 2012

    Hej va kul att den finns på recept ,men jag har fått den många gånger i min barndom men utan saffran ska prova med det /solveig

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben