Lolans tekakor

Tekakor är det bästa jag vet. Jag har bakat dem i många år och har med tiden arbetat fram det bästa receptet enligt mig själv. Smakrika, saftiga och med milda havrefibrer som är snälla mot magen.

Ingredienser

  • Fördeg
  • 3 dl havregryn (gärna gyllenhammars fiberhavregryn)
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk kruskakli
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl rapsolja
  • 7-9 dl vetemjölspecial
  • 1 dl durumvete
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetesurdeg
  • 40 g jäst
  • 1 dl filmjölk
  • Instruktioner

    1. Koka nästan upp mjölken. Slå den heta mjölken över havregrynen och kruskaklit. Låt blandningen svalna till fingervarmt knappt 40 grader.
    2. Lös upp jästen i filmjölken, sirapen och rapsoljan. Lägg i havregrynsblandningen, vetesurdegen och durummjölet. Tillsätt vetemjöl special lite i taget. Mjölmängden varierar beroende på värme, kvalité på mjölet mm så prova dig fram tills degen släpper bunkens kanter. Arbeta degen i 15 min på låg hastighet. Tillsätt saltet i slutet.
    3. Låt degen jäsa i dryga timmen.
    4. Dela degen och kavla ut till runda kakor. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa övertäckt i ca 40 min.
    5. Grädda dem i 225 grader tills de fått en vacker gyllenbrun färg i ca 10 min

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    30
    34
    4.5
    1 h 40 min
    4

    Kommentarer (2)

    Jojjo79 15 mars 2009

    Bara undrar.... vetesurdeg.....är det en deg du gjort innan???

    annsofihelena 18 mars 2009

    Jag hittade flera fina brödrecept på din sida. Jag har inte testat något av dem än, men det ska ske med det snaraste. Tack! Hälsningar annsofihelena

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben