Lutfisk med vit sås

Serverar: 4 portioner

Vad vore julen utan lutfisk. Det som är så gott mums!!!!!

Ingredienser

  • 2 kg lutfisk
  • Vit sås
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • 1.5 krm vitpeppar
  • 100 g smör
  • Instruktioner

    1. 1. Låt lutfisken ligga i rikligt med kallt vatten minst 24 timmar, gärna ännu längre, innan den ska tillredas.
    2. 2. Kokning av lutfisk i ugn: Värm ugnen till 200 grader.
    3. 3. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Täck med aluminiumfolie.
    4. 4. Koka i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Principen är densamma som när man helsteker kött – man låter helt enkelt fisken få vila.
    5. 5. Putsa till bitarna så att de blir vackra. Salta och låt dem vara ytterligare 15 minuter i ugnen.
    6. 6. Såsen: Smält 2 matskedar smör i en kastrull. Rör ner mjölet och tillsätt mjölken och grädden.
    7. 7. Låt såsen koka på svag värme cirka 5 minuter. Vispa då och då.
    8. 8. Smaksätt med salt och peppar och rör ned 100 gram smör. Detta kallas för att blanka såsen. Mixa såsen strax före serveringen så att den blir luftig.
    9. 9. Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    evaldo 26 december 2007

    Jag ska laga din lutfisk idag. Jag ser fram emot det för vi älskar lutfisk med vitsås och mycket kryddpeppar, gröna ärter och kokt potatis. Mums!! Sen lägger jag upp en bild på den om du inte har något emot det?.

    BeritI 25 december 2011

    Tack för bra recept...

    Relaterade Artiklar

    Lutfisken älskad eller hatad?!
    En del maträtter kan lämna en ganska oberörd, men så är det nog inte f...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben