Lyxig laxtårta

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 2 timmar

En god o uppskattad rätt att bjuda på till fest o högtider. Passar som förrätt eller på buffébordet

Ingredienser

  • 10 skivor formbröd mörkt eller ljust
  • 6 kokta ägg
  • 400 g skalade räkor
  • 100 g surami krabbfish
  • 200 g margarin/smör
  • 300 g rökt lax
  • 300 g gravad lax
  • 80 g röd stenbitsrom
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl vispad grädde
  • 2 dl majonäs
  • 2 msk hovmästarsås
  • 3 gelantinblad
  • 1 dl klippt dill
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Körsbärstomater
  • Gurka
  • Sallad
  • Dill
  • Citron
  • Svart stenbitsrom
  • Krisp eller plock sallad
  • Instruktioner

    1. Klä en form med löstagbar botten med plastfilm. Smält smöret och kantskär brödet. Skär brödet i små tärningar eller smula det. Blanda det med smöret ordentligt. Täck botten i formen med brödsmeten. Tryck till den ordentligt så det blir en fast botten. Ställ in i kylen minst 30 minuter för att stelna. Koka äggen. Vispa grädden. Skär den gravade laxen i små bitar. Spara 2 skivor till garneringen. Lägg undan 8 skivor rökt lax till garnering o skär resten i små bitar som läggs tillsammans med den gravade laxen. Skär suramin i små bitar o lägg till laxen. Lägg undan hälften av räkorna till garnering o grovhacka resten o blanda med laxen. Tillsätt stenbitsrommen. Hacka äggen, utom 2 som sparas till garneringen. Tillred gelantinbladen enligt förpackningens anvisningar. Blanda vispad grädde, majonäs, creme fraiche och hovmästarsås. Häll ner gelantinet i majonäsröran. Blanda i laxröran och tillsätt den klippta dillen. Blanda väl och smaka av med salt och svartpeppar. Ev kan lite mer hovmästarsås tillsättas.
    2. Täck formen med plastfilm o ställ i kylen minst 6 timmar, gärna ett dygn. Ta ut och garnera tårtan. Gör en ros på den båda gravade laxskivorna o placera i mitten. Gör rosor av den rökta laxen och fördela runt kanten. Dela äggen i 4 delar och lägg en del mellan varje laxros. Klä tårtan med sallad runt kanten. Fortsätt att garnera med körsbärstomater, gurka, sallad, citron, stenbitsrom och dill efter tycke och smak.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben