Lyxig rödvinssås

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

För festliga tillfällen. En sås för finsmakare!

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 8 schalottenlökar
  • 6-8 klyftor vitlök
  • 2 röda chili
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 kvistar färsk rosmarin (alt. 1 msk torkad)
  • 5 dl rödvin
  • 8 dl vatten
  • 5 msk socker
  • 4 msk kalvfond
  • 1 ½ msk balsamvinäger
  • Redning
  • Maizena
  • Kallt vatten
  • Instruktioner

    Hacka schalottenlök, chili och vitlök. Stek detta mörkbrunt i en kastrull med olivolja tillsammans med rosmarin. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila genom en finmaskig sil, häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp igen. Blanda några teskedar maizena med kallt vatten och red av den silade såsen till önskad konsistens. Låt koka någon minut, servera och NJUT!!!!

    Liknande recept

    Kommentarer (8)

    trollfia 25 mars 2008

    Jättegod sås! Vi lät bli att sila den, hade finhackat allt så det såg bara trevligt ut. Serverades till pepparbiffar och örtmarinerad klyftpotatis. Kommer definitivt använda receptet igen.

    EKC6150 1 januari 2010

    Tack för det här kanonreceptet.Vi åt den på nyårsafton till en bit oxfile och hasselbackspotatis.Den kommer vi att laga till fler gånger.Tack så mycket mvh Jocke.

    Disen 29 januari 2011

    Kanongod sås! Mycket enkel att göra. Den här är nu en favorit. Full pott. Tack för receptet.

    _Alexandra_ 17 juli 2011

    Jättegod sås! Vi serverade den tillsammans med ryggbiff och ugnsrostade rotfrukter. 5:a i betyg :)

    grodanper 8 augusti 2011

    Kanon! Något syrlig,men jag missade säkert någonstans! Mina gäster Älskade såsen! Så fullpott!!

    Mollsan10 27 oktober 2011

    Helt underbart god sås, Skall göras fler gånger! Tack för receptet! :)

    ismaland 29 december 2012

    Jättegod och smakrik Ska göra denna vid nyår har provat den 2 gånger innan. Den är smakrik och därför väldigt god:)

    stbcn1122 12 januari 2014

    En mycket god sås som jag kommer att göra många gånger. använde timjan istället för rosmarin (hade ingen hemma). Det som blev över hamnade i frysen lyxigt att bara ta fram. Tänker koka en stor sats och frysa in för att ha till sommarens grillning. En klar 5:a

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben