Macadamiarutor

Serverar: 16 portioner

En annorlunda kaka med härlig blandning av sött och salt, macadamianötter och farinsocker. Kakan är mycket snabbakad och enkel att göra. Se till att farinsockret är riktigt färskt, annars blir bottnen hård!

Ingredienser

  • Botten
  • 2½ dl rostade, saltade macadamianötter (naturgodis, plock)
  • 5 dl vetemjöl
  • 2½ dl farinsocker
  • 115 g smör
  • Täcke
  • 115 g smör
  • 1 ¼ dl farinsocker
  • 250 g Marabou mjölkchoklad i bitar
  • Instruktioner

    1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta mjöl, socker och smör till en fin smulblandning.
    2. Smörj en fyrkantig form (23x23) eller en avlång (20x30 cm) och tryck ner blandningen i botten.
    3. Strö över nötterna.
    4. Täcke: Lägg smör och socker i en kastrull och värm sakta under omrörning tills blandningen kokar. Det går fort! Låt koka 1-2 minuter under omrörning och häll sedan blandningen över nötterna i formen.
    5. Grädda i varm ugn ca 20 minuter eller tills kolatäcket bubblar. Ta ut formen ur ugnen och strö chokladbitarna över kakan. Låt stå i ugnen ytterligare ett par minuter. Ta ut kakan när chokladen smält och bred ut den över kakan.
    6. När chokladen stelnat, skär kakan i fyrkantiga bitar. Förvaras i kylskåp. Kan med fördel göras dagen innan.
    7. Receptet finns i många liknande varianter. Ibland kallas kakorna för brownies. Receptet är amerikanskt från början.

    Kommentarer (1)

    Maja75 11 november 2008

    Sist jag letade efter macadamianötter i affären var de slut, så jag använde 1½ dl cashewnötter och 1 dl salta jordnötter istället. Blev också bra. Lite saltare, men gott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben