Magiritsa (Påsksoppa)

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Den här soppan äter man tidigt på påskdagen när man kommit tillbaka från kyrkan.

Ingredienser

  • 1 kg lamminälvor
  • 0,5 kg färsk lök
  • 1 st gul lök
  • 1 st bladsallad
  • 2,5 dl färsk dill
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 6 msk grötris
  • Augolemono (vispat ägg med citron)
  • 1,50 liter köttbuljong
  • 3 äggulor
  • 2-3 msk citron
  • salt och peppar
  • Instruktioner

    Man tvättar mycket väl inälvorna (lever, hjärta, lungor). Lägg de i en skål och häll på kokhett vatten. Låt stå i 10 min. Skär inälvorna i små bitar med kökssaxen, i tärningsstora bitar. Värm olja och smör i en stekpanna och fräs gul och färsk lök. Lägg inälvorna i stekpannan och stek dem i 15 min. Tillsätt sedan bladsallad och dill. Häll i 2,5 dl buljong efter 5 min och rör i soppa hela tiden. Låt soppan koka upp och häll sedan i resten av buljongen. Låt soppan koka i 20min. Häll i ris och salt och koka sedan soppan i ytterligare 20 min. Nu är det dags att göra augolemono. Vispa äggulorna med citron och tillsätt försiktigt den varma buljongen, lite åt gången. Fortsätt att röra den. Häll augolemonon i kastrullen och koka soppa 2-3 min till. Servera soppa med färsk hackad dill och svart peppar.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben