Serverar: 28-30 portioner
Eskelundsbageri här på Gotland bakar dessa goda bröd.
Ingredienser
3 1/2 dl mjölk
6 dl vatten
4 msk majsolja
50 g färsk jäst
2 msk råsocker
2 msk salt
1 dl majskorn (från burk)
1 dl polenta
25 dl vetemjöl (ca 1 ½ kg)
Instruktioner
- Värm mjölken och vattnet fingervarmt, 37°C för färskjäst och 45°C för torrjäst. Tillsätt oljan. Smula ner jästen i en stor skål eller assistentskål, häll över degspadet och lös upp jästen ordentligt.
Tillsätt råsocker, salt och avrunna majskorn. Blanda väl.
- Arbeta in polentagryn och slutligen lite vetemjöl i taget, så mycket att degen släpper bunkens kant. Ju mindre mjöl desto bättre bröd. Låt degen jäsa på rumsvarm och dragfri plats under bakduk i ca 1 timme.
- Ta upp degen på bakbordet och arbeta den riktigt blank och smidig. Det ska inte finnas sprickor i den.
- Dela degen i 2 lika stora delar och forma till runda frallor. Lägg på bakpappersklädd eller smord plåt en bit ifrån varandra och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter, på samma sätt som tidigare och med bakduk över.
- Sätt ugnen på 225°C, över- och undervärme. Grädda frallorna i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter, tills de blivit gyllene och låter ihåligt när man knackar dem i botten. Ta ut och lägg på galler. Låt svalna under bakduk .
Kommentarer (0)