Majsfrallor

Serverar: 28-30 portioner

Tid: 2 timmar

Eskelundsbageri här på Gotland bakar dessa goda bröd.

Ingredienser

  • 3 1/2 dl mjölk
  • 6 dl vatten
  • 4 msk majsolja
  • 50 g färsk jäst
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk salt
  • 1 dl majskorn (från burk)
  • 1 dl polenta
  • 25 dl vetemjöl (ca 1 ½ kg)
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken och vattnet fingervarmt, 37°C för färskjäst och 45°C för torrjäst. Tillsätt oljan. Smula ner jästen i en stor skål eller assistentskål, häll över degspadet och lös upp jästen ordentligt. Tillsätt råsocker, salt och avrunna majskorn. Blanda väl.
    2. Arbeta in polentagryn och slutligen lite vetemjöl i taget, så mycket att degen släpper bunkens kant. Ju mindre mjöl desto bättre bröd. Låt degen jäsa på rumsvarm och dragfri plats under bakduk i ca 1 timme.
    3. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den riktigt blank och smidig. Det ska inte finnas sprickor i den.
    4. Dela degen i 2 lika stora delar och forma till runda frallor. Lägg på bakpappersklädd eller smord plåt en bit ifrån varandra och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter, på samma sätt som tidigare och med bakduk över.
    5. Sätt ugnen på 225°C, över- och undervärme. Grädda frallorna i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter, tills de blivit gyllene och låter ihåligt när man knackar dem i botten. Ta ut och lägg på galler. Låt svalna under bakduk .

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben