Mandelpäronkaka

Avlång päronkaka med mandel. Extra god med mjukrörd glass till

Ingredienser

  • 1 1/2 dl strösocker
  • 50 g mandel, skållad
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 msk päronkonjak eller mandellikör
  • 2-3 päron
  • Dekoration
  • 25 g mandelspån
  • Färsk mynta
  • Instruktioner

    1. Ugn 175 grader
    2. Ta fram en avlång form med löstagbar botten, ca 10 x 30 cm eller en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Smörj formen lätt med smör. Lägg sockret och mandeln i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till dess att mandeln har finfördelats.
    3. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör i bitar, ägg och päronkonjak. Arbeta ihop det till en smet.
    4. Bred ut smeten i formen. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tunna klyftor och lägg i ett fint mönster ovanpå smeten. Strö över mandelspånen.
    5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Servera kakan med vispad grädde smaksatt med konjak eller likör eller mjukrörd vaniljglass. Dekorera med mynta.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben