Avlång päronkaka med mandel. Extra god med mjukrörd glass till
Ingredienser
1 1/2 dl strösocker
50 g mandel, skållad
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör
2 ägg
2 msk päronkonjak eller mandellikör
2-3 päron
Dekoration
25 g mandelspån
Färsk mynta
Instruktioner
- Ugn 175 grader
- Ta fram en avlång form med löstagbar botten, ca 10 x 30 cm eller en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Smörj formen lätt med smör. Lägg sockret och mandeln i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till dess att mandeln har finfördelats.
- Tillsätt mjöl, bakpulver, smör i bitar, ägg och päronkonjak. Arbeta ihop det till en smet.
- Bred ut smeten i formen. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tunna klyftor och lägg i ett fint mönster ovanpå smeten. Strö över mandelspånen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Servera kakan med vispad grädde smaksatt med konjak eller likör eller mjukrörd vaniljglass. Dekorera med mynta.
Kommentarer (0)