Mandelringar

Serverar: 12 portioner

Under kriget, då man inte fick tag på mandel, ersattes denna med skorpsmulor. Kanske litet torftigt, men nu har vi mandel och behöver inte bekymra oss om den saken!

Ingredienser

  • 300 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 knivsudd hjorthornssalt
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • Vaniljkräm, t ex Marsán
  • Glasyr
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • Garnering
  • 3 dl rostad, flagad mandel
  • Instruktioner

    1. Rör samman matfett, socker, ägg och hjorthornssalt. Tillsätt mjölet och blanda snabbt till smidig konsistens. Låt helst degen vila ett par timmar i kylskåp.
    2. Sätt ugnen på 200°. Smörj bakformar, helst ringformade, ca 10 cm i diameter. Kavla mördegen 2-3 mm tjock, skär ut fyrkanter och klä formarnas bottnar.
    3. Skeda över vaniljkräm, fyll formarna till 1/3 med krämen. Kavla ut resten av mördegen och lägg ovanpå formarna. Ta sedan bort överflödig deg. Grädda mandelringarna i mitten av ugnen 15 minuter. När ovansidan är gyllenbrun är kakorna färdiga. Kolla att underdelen inte är degig genom att ta ut en form ur ugnen och knacka loss mandelringen. Låt kakorna svalna och lossa dem därefter ur formarna.
    4. Rör ihop florsocker och vatten till glasyren. Doppa mandelringarnas överdel i glasyren och strö sist över rostad, flagad mandel.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben